Kabila ontvangen door paus Franciscus

Kabila ontvangen door paus Franciscus

Paus Franciscus heeft in Rome de Congolese president Joseph Kabila ontvangen, een week nadat de Congolezen massaal op straat kwamen om zo snel mogelijk presidentsverkiezingen te eisen. Bij dat straatprotest vielen in hoofdstad Kinshasa enkele tientallen doden. "Er werd bijzondere aandacht besteed aan de ernstige uitdagingen door de huidige politieke situatie en de recente confrontaties in de hoofdstad", klinkt het in een communiqué van het Vaticaan, dat het verder heeft over een "hartelijk" gesprek. Het onderhoud tussen Franciscus en Kabila was al langer gepland. Na een zeer protocollaire ontvangst op het Vaticaan ging Kabila snel de bibliotheek van het pauselijk hof binnen. Fotografen mochten de handdruk bij Kabila's aankomst niet bijwonen. Na het onderhoud, dat 20 minuten duurde, leek de sfeer iets losser dan bij het begin. De handdruk bij het vertrek mocht wel gefotografeerd worden.

"Het belang van de samenwerking tussen de verschillende politieke spelers, de vertegenwoordigers van het middenveld en de religieuze gemeenschappen is beklemtoond, om het algemeen welzijn te verbeteren,en dat via een respectvolle en inclusieve dialoog voor stabiliteit en vrede in het land", gaat het Vaticaan verder in zijn communiqué. Kabila en de paus bespraken ook het aanhoudende geweld op de burgerbevolking in het oosten. Er is daarvoor dringend nood aan "een nationale en internationale samenwerking voor de nodige hulp en het vredevol samenleven te herstellen".

Vorige week maandag en dinsdag vielen in Kinshasa een dertigtal doden bij schermutselingen tussen de veiligheidsdiensten en leden van de oppositie. Ook elders in het land kwamen oppositie en middenveld op straat, maar daarbij vielen geen doden. De oppositie wil zo snel mogelijk verkiezingen, en duidelijkheid dat hij zich daarbij niet langer kandidaat stelt. Zijn tweede, en volgens de grondwet laatste, mandaat loopt eind december af. De president, aan de macht sinds 2001 maar nog altijd slechts 45 jaar oud, heeft nog niet laten blijken dat hij inderdaad opstapt.

Bron: Belga