Jury in proces-Weinstein samengesteld: vijf vrouwen en zeven mannen

Jury in proces-Weinstein samengesteld: vijf vrouwen en zeven mannen

In het proces tegen de vroegere Amerikaanse filmmagnaat Harvey Weinstein is vandaag de jury samengesteld. Die zal bestaan uit vijf vrouwen en zeven mannen. Weinstein moet zich voor de rechter in Manhattan verantwoorden voor klachten van seksueel misbruik. Er werden ook drie reserve-juryleden aangeduid. Zij zullen wel aanwezig zijn bij de zittingen, maar gaan normaal gezien niet deelnemen aan deliberaties.

De samenstelling van de jury verliep niet zonder slag of stoot. Procureur Joan Illuzzi-Orbon klaagde bij de rechter aan dat de verdediging systematisch jonge blanke vrouwen uit de jury probeerde te weren. Maar nadat de verdediging haar twintig niet-gemotiveerde weigeringen had opgebruikt, verliep de selectieprocedure vlotter. Uiteindelijk werden twee blanke vrouwen geselecteerd.

Het proces tegen Weinstein is op 6 januari van start gegaan. Vanaf volgende week woensdag worden de eerste inhoudelijke hoorzittingen gehouden. Verwacht wordt dat het proces in totaal meer dan twee maanden zal duren.

Hoewel tientallen vrouwen Weinstein van ongewenste intimiteiten beschuldigen, draait het proces in Manhattan slechts om drie klachten. Maar de 67-jarige gewezen filmmagnaat wordt ook in Los Angeles aangeklaagd.

Bron: Belga