Joods bedevaartsoord in Oekraïne gevandaliseerd met varkenskop en hakenkruis

In de synagoge van Oeman, een belangrijk bedevaartsoord voor de joodse gemeenschap van Oekraïne, hebben onbekenden woensdag namaakbloed uitgegoten en een varkenskop neergelegd waarin een hakenkruis gekerfd was. De synagoge herbergt het graf van rabbijn Nachman van Breslov, de stichter van de chassidische beweging van Breslov. Het graf wordt elk jaar door duizenden pelgrims bezocht ter gelegenheid van het joodse Nieuwjaar. Het evenement wordt zowel door de Oekraïense als door de Israëlische politie beveiligd.

De vandalen drongen 's nachts de synagoge binnen en riepen antisemitische beledigingen terwijl ze namaakbloed op de vloer goten, aldus de Oekraïense speurders. Daarna legden ze een varkenskop met hakenkruis op het graf van Nachman van Breslov.

De politie kon de vluchtende vandalen niet oppakken. De procureur-generaal van Oekraïne, een land waar extreemrechtse groepen een niet te verwaarlozen invloed hebben op een deel van de samenleving, kondigde aan dat hij het onderzoek naar deze antisemitische daad persoonlijk zou leiden.

Bron: Belga