Jongerenliga regeringspartij kan ongestraft Burundezen martelen en doden

Jongerenliga regeringspartij kan ongestraft Burundezen martelen en doden

Leden van de Imbonerakure, de jongerenliga van de Burundese regeringspartij CNDD-FDD, hebben de afgelopen maanden in heel het land tientallen mensen afgetuigd, gemarteld of gedood. Omdat ze intussen machtiger zijn geworden dan de politie, konden ze dat straffeloos doen, schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag op basis van ruim 20 interviews met slachtoffers en mensenrechtenactivisten. De Imbonerakure ('zij die ver zien' in het Kirundi) hebben al veel langer een kwalijke reputatie. Maar "de laatste maanden zijn ze in enkele provincies alsmaar machtiger geworden", schrijft HRW, die ook wijst op de nauwe banden tussen de militie en de gevreesde inlichtingendienst SNR. De politie sluit de ogen voor de Imbonerakure, zeggen die getuigen. Op verschillende plaatsen hebben Imbonerakure wegblokkades opgericht waar ze passanten afpersen en daarbij fysiek geweld niet schuwen.

De ngo zegt bewijzen te hebben van de moord op een 15-jarige jongen en twee mensen wier ogen werden uitgestoken en van wie er één uiteindelijk doodgetrapt werd. Anderen werden aangevallen met messen of matrakken. "De Burundezen leven in angst voor de volgende aanval", zegt Ida Sawyer, directeur Centraal-Afrika bij HRW. "Ze hebben angst te spreken en de slachtingen, martelpraktijken en andere mishandelingen aan de kaak te stellen."

Voor Sawyer moeten de martelaars en moordenaars, en de Burundese verantwoordelijken die hen ondersteunen, weten dat ze de gevolgen zullen dragen voor deze daden. Sinds president Pierre Nkurunziza bijna twee jaar geleden aankondigde voor een derde termijn te willen gaan, is elke tegenstem in het middenveld en de onafhankelijke media monddood gemaakt. Bij het sluimerende conflict zijn al zeker 500 doden gevallen. Meer dan 300.000 Burundezen zijn hun land ontvlucht.

Bron: Belga