Jezidislachtoffer van Islamitische Staat aangesteld als goodwillambassadeur

Jezidislachtoffer van Islamitische Staat aangesteld als goodwillambassadeur

Een jezidivrouw die door terreurgroep Islamitische Staat tot seksslavernij gedwongen werd, werd vrijdag aangesteld als goodwillambassadeur. Nadia Murad Basee Taha, een jezidi van 23 jaar, voert campagne opdat de vervolgingen van de jezidi's in 2014 erkend zouden worden als volkerenmoord.

Ze werd in 2014 ontvoerd uit haar dorp Kocho in Noord-Irak, en naar het door IS gecontroleerde Mosoel gebracht. Ze werd er het slachtoffer van groepsverkrachtingen en werd verschillende keren verkocht als seksslavin.

"Mijn grootste angst is dat wanneer IS verslagen is, de militanten en terroristen van IS hun baarden scheren en gewoon opgaan in de massa alsof er niets gebeurd is", legde ze uit. "Dat kunnen we niet laten gebeuren."

Als goodwillambassadeur voor de VN zal ze proberen om het lot van de slachtoffers van mensenhandel onder de aandacht te brengen, vooral dat van vluchtelingen, vrouwen en kinderen.

Ze wordt vertegenwoordigd door mensenrechtenadvocate Amal Clooney, die stelde dat IS zich schuldig maakte aan volkerenmoord en hiervoor verantwoording moet afleggen.

De jezidigemeenschap is een Koerdische minderheid die door IS vervolgd wordt. Volgens VN-experts heeft IS momenteel ongeveer jezidi's in handen, het merendeel in Syrië. Van de meisjes worden seksslavinnen gemaakt, de jongens worden geïndoctrineerd en ingezet in de strijd.

Bron: Belga