Japan "kan niet zonder kernenergie"

Japan kan niet zonder kernenergie. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe donderdag gezegd op een persconferentie aan de vooravond van de vijfde verjaardag van de kernramp in Fukushima. "Onze land, dat arm is aan grondstoffen, kan niet zonder kernenergie wil het zich op constante basis kunnen bevoorraden van energie en tegelijk rekening houden met economische factoren en met de klimaatswijziging", aldus Abe tijdens een debat over de heropstart van reactoren. Abe ging van start met een vijftien minuten durende toespraak over de gemaakte vorderingen op vlak van de heropbouw van de door de tsunami verwoeste regio. Daarna kreeg de premier enkele vragen op zijn bord over het nucleaire beleid van de regering. Het ging daarbij ook om de recente beslissing van een Japanse rechtbank om twee onlangs opnieuw opgestarte kernreactoren stil te leggen uit veiligheidsredenen. Abe verdedigde zich door te stellen dat de reactoren voldoen aan de veiligheidsnormen, die al bij de strengste ter wereld horen. Hij voegde er aan toe dat de regering haar beleid niet wijzigt en dat alle nucleaire reactoren die aan de veiligheidsvoorschriften voldoen groen licht zullen krijgen voor een heringebruikneming.

Momenteel blijven er in Japan 43 potentieel exploiteerbare kernreactoren over, tegenover 54 voor de kernramp in Fukushima. Slechts twee daarvan zijn in bedrijf. Twee andere reactoren (Takahama 3 en 4) waren volledig of gedeeltelijk heropgestart maar werden door het gerecht opnieuw stilgelegd.

Abe beloofde op de persconferentie verder een volledig engagement vanwege de autoriteiten ten aanzien van de heropbouw van de regio en van problematiek rond het verontreinigde water in de centrale van Fukushima. Topprioriteit voor de regering is de veiligheid, luidde het. De Japanse premier wil de komende vijf jaar inzetten op de reconstructie en de revitalisering. "We voorzien een aanzienlijk budget voor steunmaatregelen die de getroffen regio's moeten helpen om terug op eigen benen te staan." Ook op toeristisch vlak heeft Abe grote ambities. Zo wil hij het aantal buitenlandse bezoekers in de door de tsunami getroffen regio Tohoku tegen 2020 verdrievoudigen tot 1,5 miljoen toeristen.

Vrijdag zal Abe samen met de keizer, de keizerin en andere hoogwaardigheidsbekleders een nationale plechtigheid bijwonen naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de ramp.

Bron: Belga