Jachtluipaard bijna volledig uitgestorven

Jachtluipaard bijna volledig uitgestorven

Het jachtluipaard, het snelste landdier ter wereld, is nagenoeg volledig uitgestorven. Dat staat in een studie die dinsdag werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift van de Amerikaanse National Academy of Sciences (NAS).

Vandaag leven wereldwijd nog 7.100 jachtluipaarden in het wild, waarvan 99 procent in Afrika. Ter vergelijking: volgens de schattingen van het Zoological Society of London en de Wildlife Conservation Society liepen er aan het begin van de 20ste eeuw nog ongeveer 100.000 exemplaren rond.

Het Aziatisch jachtluipaard is er het ergst aan toe: daarvan zijn er nog maar 43 exemplaren, allemaal in Iran. Maar ook de Afrikaanse variant doet het erg slecht. In Zimbabwe is de populatie in 16 jaar tijd gedaald van 1.200 naar 170 dieren.

De Zoological Society besluit uit die cijfers dat het jachtluipaard "in de laatste rechte lijn naar volledige extinctie" zit, en dat het dier erg snel zou kunnen verdwijnen als er geen dringende maatregelen worden genomen.

Volgens dokter Sarah Durant, die het onderzoek leidde, is het jachtluipaard er nog erger aan toe dan tot nog toe gedacht werd. De auteurs van de studie vragen nu dat het dier wordt opgenomen in de categorie "diersoorten in gevaar", op de rode lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Bron: Belga