Jaarcijfers Elia - België voert voor het eerst sinds jaren opnieuw elektriciteit uit

België was in 2019, voor het eerst in negen jaar, opnieuw een netto-uitvoerder van elektriciteit. Dat blijkt uit cijfers van hoogspanningsbeheerder Elia. Met dank aan de kerncentrales en meer hernieuwbare energie. In 2018 moest ons land nog massaal elektriciteit invoeren om het licht aan te houden. Door de onverwachte uitval van verscheidene kerncentrales hingen we massaal af van invoer: 20 procent van onze elektriciteit kwam van import.

Het voorbije jaar kon België voor het eerst sinds 2010 weer meer elektriciteit uitvoeren dan invoeren: 2,1 procent van onze productie, of 1,8 TWh werd uitgevoerd. Dat komt omdat de zeven kernreactoren veel minder uitvielen. Zo was bijna de helft (48,8 procent) van de Belgische stroomproductie afkomstig van kernproductie, tegen 31,2 procent in 2018.

Er werd ook meer stroom opgewerkt door windmolens en zonnepanelen. De productie van die hernieuwbare energie nam toe met 17 procent, vooral omdat de windmolens op zee meer elektriciteit leverden. Windenergie en zonnepanelen waren vorig jaar goed voor 13,7 procent van onze productie.

Bron: Belga