Italiaanse krant (in handen van Berlusconi) geeft Mein Kampf uit

Italiaanse krant (in handen van Berlusconi) geeft Mein Kampf uit

De Italiaanse krant Il Giornale, een conservatieve krant in handen van de familie Berlusconi, heeft bij de zaterdagkrant Mein Kampf uitgegeven, het antisemitische boek van Adolf Hitler. Deze beslissing heeft tot heel wat kritiek geleid in de Laars. Voor de krant is het echter net van belang om "Mein Kampf te begrijpen zodat het nooit meer kan gebeuren". Wie wil, kan een kopie van het boek bij de krant kopen, samen met "The Rise and Fall of the Third Reich", van de Amerikaanse journalist William L. Shirer. De campagne van Il Giornale heeft heel wat stof doen opwaaien in Italië. De joodse gemeenschap reageerde razend toen de verkoop van Mein Kampf bij de krant bekendraakte. En ook de Italiaanse premier Matteo Renzi toonde op Facebook weinig begrip.

Maar volgens Alessandro Sallusti van de krant is het enkel de bedoeling om een herhaling van het verleden te voorkomen. "Het kwade bestuderen opdat het nooit meer zou gebeuren, misschien in een andere, misleidende vorm. Dat is onze enige echte bedoeling."

In Duitsland werd Mein Kampf in januari voor het eerst sinds 1945 uitgegeven, al ging het wel om een sterk geannoteerde versie om het antisemitische en racistische wereldbeeld van Hitler van voldoende context te voorzien.

De versie die verkrijgbaar is bij Il Giornale is een herdruk van de eerste Italiaanse vertaling uit 1938, toen fascistisch Italië de antisemitische wetten invoerde. Er is wel een kritische inleiding van de Italiaanse geschiedenisprofessor Francesco Perfetti aan toegevoegd.

Bron: Belga