Israël heropent in Gaza grensovergang voor goederen indien wapenstilstand standhoudt

Israël heropent in Gaza grensovergang voor goederen indien wapenstilstand standhoudt

Israël zal de enige grensovergang voor goederen in de Gazastrook heropenen als het broze staakt-het vuren standhoudt. De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman deelde vandaag mee dat de grenspost Kerem Shalom dinsdag voor de goederenhandel weer zal opengaan als de rust gehandhaafd blijft. Ook de visserijzone zal weer van zes naar negen zeemijl (bijna 17 kilometer) uitgebreid worden. Vrijdag was het opnieuw tot een gevaarlijke escalatie van geweld in de Gazastrook gekomen. Een Palestijnse scherpschutter had aan de grens een Israëlische soldaat doodgeschoten, waarop Israël tientallen doelen in de Gazastrook bombardeerde. Daarbij werden volgens het ministerie van Gezondheid vier Palestijnen gedood, waarvan drie leden van Hamas. Vrijdagnacht kondigde Hamas een staakt-het-vuren af.

Israël had de grensovergang op 9 juli gesloten omwille van de voortdurende aanvallen met brandende vliegers vanuit de Gazastrook. Palestijnen sturen al maanden regelmatig vliegers met brandende lappen stof en volgens het leger ook met springstoffen naar Israël. Volgens het ministerie van Defensie hebben ze met de brandende vliegers al rond de 30 vierkante kilometer land in het zuiden van Israël in de vlammen laten opgaan.

Lieberman zei dat zaterdag vermoedelijk de "kalmste dag" was sinds het begin van de deels gewelddadige protesten in de Gazastrook eind maart. Indien dit zo blijft, zal Kerem Shalom weer opengaan.

Sinds eind maart werden bij de protesten volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza 147 Palestijnen door Israëlische soldaten gedood. De Palestijnen eisen een einde aan de meer dan tien jaar durende blokkade van de Gazastrook en het recht om terug te keren naar Israëlisch staatsgebied.

Bron: Belga