Iran: "Onzin" om te praten over raket

De Iraanse autoriteiten hebben gereageerd op het "gerucht" dat het toestel dat gisteren neerstortte in de buurt van Teheran geraakt is door een raket. "Onzin", zegt Teheran. "Verschillende binnenlandse en internationale vluchten vlogen op hetzelfde moment in het Iraanse luchtruim op dezelfde hoogte van 8.000 voet. Dat verhaal van een inslag van een raket op het vliegtuig kan helemaal niet correct zijn", zegt het Iraanse ministerie van Transport in een persbericht. Ali Abedzadeh, de voorzitter van de Organisatie van de Iraanse Burgerlijke Luchtvaart (CAO) en de viceminister van Transport, zegt in hetzelfde bericht dat "dergelijke geruchten onzin" zijn.

Abedzadeh reageerde op berichten op sociale media als zou de Boeing 737 van Ukraine Airlines International (UIA) geraakt zijn door een raket die afgevuurd is door de Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran. Maar intussen bericht ook het Amerikaanse tijdschrift Newsweek al dat het toestel geraakt is door een luchtafweerraket. Newsweek citeert verantwoordelijken van de Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten, en een hooggeplaatste bron binnen het Pentagon, zonder hen bij naam te noemen.

Over de zwarte dozen van het toestel die gisteren zijn gevonden, zei Abedzadeh dat "Iran en Oekraïne de middelen hebben om de informatie daaruit te downloaden". "Maar als er meer gespecialiseerde maatregelen nodig zijn om de informatie eruit te halen en te analyseren, kunnen we dat doen in Frankrijk of in andere landen."

Volgens de eerste elementen van het onderzoek van de CAO zou vlucht PS752 van UIA vlak na het opstijgen in Teheran neergestort zijn, nadat het rechtsomkeer had moeten maken vanwege een "probleem" en een brand aan boord. Het drama gebeurde vlak nadat Iran raketten had afgevuurd op militaire basissen die gebruikt worden door het Amerikaanse leger in Irak.

Ook de Britse premier Boris Johnson heeft ondertussen een "volledig, geloofwaardig en transparant" onderzoek geëist naar de crash van de Boeing (onder de doden zijn 3 Britten). "De informatie die we hebben is zeer zorgwekkend en we bekijken die met spoed", zei een woordvoerder van Downing Street, na een telefoontje tussen de Britse premier en de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Hij gaf geen verdere details.

Bron: Belga