Iran leeft voorschriften nucleair akkoord nog altijd na

Iran leeft voorschriften nucleair akkoord nog altijd na

Ondanks de druk van de Verenigde Staten houdt Iran zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat staat in het meeste recente trimestrieel rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Teheran bleef bij de verrijking van uranium opnieuw duidelijk onder de limiet van 300 kilogram. Aan de zwaarwaterreactor Arak, die plutonium kan maken geschikt voor de productie van kernwapens, is zoals afgesproken niet verder gebouwd. En de inspecteurs van het Atoomagentschap kregen zonder problemen toegang tot de nucleaire instellingen.

Iran en de grootmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland (de G5+1) sloten het nucleair akkoord in juli 2015 af, nog tijdens de ambtstermijn van de Democratische Amerikaanse president Barack Obama. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal.

Washington stapte in mei van dit jaar uit het akkoord. De Republikeinse president Donald Trump voerde begin augustus opnieuw economische sancties in tegen Teheran. Op 4 november worden in principe nog extra sancties van kracht die vooral de financiële en energiesector in Iran viseren. De VS hebben scherpe kritiek op het nucleaire akkoord, omdat het wegens zijn beperking in de tijd Teheran niet echt zou hinderen om te werken aan een atoomwapen.

De andere partners in de deal willen het akkoord redden. Dat Iran opnieuw goede punten krijgt van het IAEA, is "zeer goed nieuws", luidde het vandaag in diplomatieke kring. Komt er een einde aan het nucleaire akkoord, dan dreigt volgens de EU het gevaar op een verdere destabilisering van een sowieso al fragiele regio.

Iran, dat met grote economische problemen kampt, heeft intussen een klacht ingediend tegen de VS bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat kan een einde maken aan de Amerikaanse sancties tegen Teheran, maar het kan nog jaren duren vooraleer er een definitieve beslissing is.

Bron: Belga