Iran dreigt ermee uit kernakkoord te stappen voor ontmoeting met EU

Iran dreigt ermee uit kernakkoord te stappen voor ontmoeting met EU

Iran dreigt ermee uit het nucleair akkoord van 2015 te stappen, als de Verenigde Staten dat ook doen. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontmoet morgen in Brussel de hoge vertegenwoordiger van het Europese buitenlandse beleid, Federica Mogherini, en zijn Franse, Duitse en Britse ambtsgenoten. Ze zullen het onder meer hebben over de omzetting van het nucleair akkoord. "In geval dat de Amerkanen uit de deal stappen, zullen we in geen tijd reageren", zei Majid Tacht Rawanchi, een adviseur van de Iraanse president Hassan Rohani, aan het nieuwsagentschap IRNA. Volgens de raadgever zal de Amerikaanse president Donald Trump verbaasd zijn over de snelheid van de Iraanse reactie.

Het nucleaire akkoord met Iran stelt het land een normalisering van de economische verhoudingen in het vooruitzicht, met ook een einde aan de sancties. Iran heeft zichzelf dan weer verplicht om gedurende minstens een decennium belangrijke delen van het kernprogramma sterk in te perken, zodat het land geen kernwapen kan maken.

Trump stelt dat akkoord sterk in vraag. Vrijdag zal hij beslissen of de Verenigde Staten nog steeds achter het einde van de nucleaire sancties blijven staan. Zaterdag dan valt een beslissing of de VS de certificering van de deal uit 2015 hernieuwen.

Iran bereidde zich op alle mogelijkheden voor sinds Trump aan de macht is gekomen, aldus nog de adviseur, die een leidend lid was van de Iraanse onderhandelaars.

Behalve het kernakkoord wordt verwacht dat ook de situatie in Iran na de protesten tegen de regering donderdag in Brussel aan bod zal komen. De Europese Unie kreeg herhaaldelijk de beschuldiging de aanpak van de Iraanse regering maar aarzelend en niet duidelijk genoeg te hebben bekritiseerd.

Bron: Belga