Iraanse president verstrakt de toon tegen de VS en dreigt met blokkade olie-export

Iraanse president verstrakt de toon tegen de VS en dreigt met blokkade olie-export

De Iraanse president Hassan Rohani heeft in het conflict met de VS de toon verstrakt en gedreigd met een blokkade van de olie-exportroutes aan de Perzische Golf. Hij waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump niet met vuur te spelen. Daarvoor gebruikte Rohani vandaag een Perzisch gezegde: "Speel niet met de staart van de leeuw, mister Trump, daar zou je spijt van krijgen." Trump was begin mei unilateraal uit de nucleaire deal met Iran gestapt en had nieuwe sancties tegen het land aangekondigd. De Iraanse president insinueerde dat Trump met zijn sanctiebeleid aanstuurt op de vernietiging van Iran. "De Amerikanen moeten echter beseffen dat vrede met Iran de moeder van alle vredes is (...) net zoals een oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen is", zei Rohani.

Al tijdens zijn bezoek begin deze maand aan Zwitserland en Oostenrijk had Rohani aangegeven dat als Iran in geval van Amerikaanse sancties geen olie meer kan uitvoeren, het de Straat van Hormuz in de Perzische Golf zou kunnen sluiten, waardoor de volledige olie-export in de regio wordt geblokkeerd. Nu zei hij: "We hebben verschillende routes (voor de wereldwijde olie-export aan de Perzische Golf)... en alleen wij stonden garant voor de veiligheid daarvan."

Rohani kreeg steun van de opperste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei. Die had gisteren al gezegd dat hij de vraag in eigen land om te onderhandelen met de VS categoriek van de hand wijst. "Het zou een enorme blunder zijn om te geloven dat door onderhandelingen met de VS de problemen opgelost kunnen worden", zei Khamenei. De VS kan en mag je niet vertrouwen. Uit de nucleaire deal van 2015 stappen, toont aan dat zelfs een Amerikaanse handtekening niets waard is, klinkt het.

In ruil voor economische versoepeling en meer investeringen door buitenlandse bedrijven, was Teheran overeengekomen om zijn nucleaire programma op te geven en zich aan de controles te onderwerpen. De Europeanen proberen de overeenkomst ondanks Amerikaanse druk in leven te houden.

Bron: Belga