Iraakse troepen controleren strategisch belangrijke stad richting Mosoel

Iraakse troepen controleren strategisch belangrijke stad richting Mosoel

Het Iraakse leger heeft, met luchtsteun van de internationale coalitie, opnieuw de controle in handen genomen van Kajara (Qayyarah). Dat is een stad in het noorden van Irak, die van strategisch belang is in het offensief om de controle over IS-bolwerk Mosoel te heroveren. "Ik feliciteer het Iraakse volk met de bevrijding van Kajara en het rondomliggende gebied. Dit effent het pad voor de bevrijding van Mosoel en de provincie Nineveh", verklaarde premier Haider al-Abadi in een statement op zijn officiële website. Al-Abadi heeft al vaak gezworen om Mosoel, de tweede grootste stad van Irak, te heroveren op Islamitische Staat. De terreurgroep zwaait al sinds halfweg 2014 de plak in de noord-Iraakse stad.

"We hebben de controle over de volledige stad en zijn er in erg korte tijd in geslaagd Daesh (IS) op te ruimen", klonk het dan weer bij generaal Riyadh Jalal Tawfik, die aan het hoofd staat van de Iraakse grondtroepen. Genietroepen gaan nu aan de slag om springtuig te verwijderen dat de IS-strijders hebben achtergelaten alvorens de aftocht te blazen.

Kajara ligt zestig kilometer ten zuiden van Mosoel aan de westelijke oever van de Tigris en heeft een groot olieveld. Het Iraakse leger startte dinsdag een offensief om de controle over de stad weer in handen te krijgen. Ze drongen woensdag door tot het centrum van de stad en beveiligden verscheidene wijken. Zowat 250 IS-strijders zouden zijn omgekomen, onder wie aanvoerders met verschillende nationaliteiten.

Volgens generaal Tawfik hebben plaatselijke stammen een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van de stad. Ze werkten samen met de veiligheidtroepen en leverden informatie over IS aan. De terreurgroep heeft de voorbije maanden verschillende militairen nederlagen geleden waarbij ze grondgebied moest prijsgeven in zowel Irak en Syrië, als in Libië.

Bron: Belga