Iraakse premier kondigt maatregelen aan om protesten te kalmeren

Iraakse premier kondigt maatregelen aan om protesten te kalmeren

De Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi heeft vandaag een reeks maatregelen aangekondigd die de protesten tegen de regering moeten kalmeren. Bij die protesten vielen al zeker honderd doden en duizenden gewonden. Abdel-Mahdi wil onder andere de dodelijke slachtoffers bij de protesten als "martelaren" omschrijven, waardoor hun families bepaalde voorrechten krijgen. Ook wil hij alle gewonde manifestanten en ordehandhavers laten behandelen op kosten van de staat, ook als dat overzees gebeurt.

Voorts zal de regering een programma opstarten om 150.000 werkloze Irakezen op te leiden. Zij die slagen, krijgen leningen om een kleine tot middelgrote zaak op te starten. Nog eens 150.000 werklozen die niet in staat zijn te werken, zullen een uitkering krijgen gedurende drie maanden.

In Bagdad en in verschillende steden in het zuiden van het land komen de burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren. De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten.

Abdel-Mahdi is een jaar aan de macht in Irak.

Bron: Belga