Interpol springt mee in coalitie tegen IS

Interpol springt mee in coalitie tegen IS

Interpol heeft zich aangesloten bij de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Hun doel is om "de stroom van buitenlandse strijders in te dammen" en "de financiering te stoppen", zo meldt de internationale politieorganisatie vrijdag. Interpol wil een "katalysator" worden in de strijd van de politiemachten tegen IS, zo meldde secretaris-generaal Jürgen Stock donderdag in Washington tijdens een ontmoeting met de verschillende ministers van Buitenland en Defensie die de internationale coalitie leiden.

"Via Interpol kan er een brug gebouwd worden tussen de veiligheidstroepen in de conflictzone en de politiediensten in het buitenland, waar IS eveneens mensen radicaliseert", aldus Stock.

Door het delen van informatie kunnen de rekruteringsnetwerken van de "buitenlandse terreurmilitanten" zowel in binnen- als buitenland ontmanteld worden, voegde hij toe. "Al te vaak stopten de inspanningen van de veiligheidsdiensten immers aan de poorten van de conflictzone."

Data over meer dan 7.500 buitenlandse strijders worden nu via Interpol gedeeld met bijna 60 lidstaten. De internationale coalitie tegen IS, die geleid wordt voor de Verenigde Staten, werd gestart in september 2014 en telt 66 leden.

Bron: Belga