Inheemse actievoerders in Ecuador laten 10 politieagenten vrij

Inheemse actievoerders in Ecuador laten 10 politieagenten vrij

De inheemse actievoerders in Ecuador hebben in de afgelopen nacht de tien politieagenten die ze vasthielden vrijgelaten. De belangrijkste inheemse organisatie riep gisteren nog op tot "radicalere acties" tegen de prijsverhoging van brandstof, en weigerde in dialoog te gaan met de regering van president Lenin Moreno. "Geen dialoog met een moordenaarsregering", klonk het donderdag in een persbericht van de organisatie van de inheemse bevolking, CONAIE.

Gisterenochtend kondigde de inheems manifestanten aan dat ze tien politieagenten vasthielden. Die werden tijdens een protest in Quito getoond aan het publiek, en uiteindelijk afgelopen nacht vrijgelaten. Volgens de lokale pers worden ook 27 journalisten vastgehouden, maar of zij zijn vrijgelaten is niet bekend.

De manifestaties zijn een week geleden begonnen, nadat de regering de veertig jaar oude brandstofsubsidies afschafte en de prijzen de hoogte ingingen. Er vielen al vijf burgerdoden, en ruim 550 gewonden. De regering zegt dat ook 133 politieagenten gewond raakten.

Voor president Lenin Moreno gaat het om de zwaarste crisis waarmee hij tijdens zijn ambtstermijn al te maken kreeg. Maandag besliste hij de regeringszetel te verhuizen naar de stad Guayaquil.

Bron: Belga