Halfbroer van Kim Jong-un had tegengif voor zenuwgas VX bij

Halfbroer van Kim Jong-un had tegengif voor zenuwgas VX bij

De halfbroer van de Noord-Koreaanse sterke man Kim Jong-un had, op het moment dat hij aangevallen werd, een antidotum bij voor VX, het zenuwgas waarmee hij begin dit jaar in Maleisië vergiftigd werd. Dat heeft een experte gezegd tijdens het proces over de moord op Kim Jong-nam. Toen Kim op 13 februari werd aangevallen op de luchthaven van Kuala Lumpur, had de halfbroer van de president 12 tabletten Atropine in zijn rugzak. Kort na die aanval bezweek hij aan de bijzonder dodelijke versie van saringas, dat beschouwd wordt als een massavernietigingswapen.

Twee jonge vrouwen, de Indonesische Siti Aisyah en de Vietnamese Thi Huong, worden momenteel berecht door een rechtbank in Maleisië. Kort na de moord werden de twee vrouwen opgepakt. Bij de start van het proces, begin oktober, pleitten ze onschuldig, omdat ze dachten mee te doen aan een tv-programma met verborgen camera. Ze riskeren de doodstraf.

Deze week getuigde experte K. Sharmilah tijdens dat proces dat Kim Atropine bij zich had. Atropine is een organische substantie die gebruikt kan worden voor de behandeling van mensen die in aanraking kwamen met neurotoxische stoffen, zoals VX. Ze zei dat ze van de politie verschillende substanties had gekregen om te testen, waaronder dus ook een flesje dat Atropine-tabletten bleek te bevatten.

Zuid-Korea beschuldigt Noord-Korea ervan achter die moord te zitten, maar Pyongyang heeft dat altijd ontkend. De halfbroer van de president stond bekend als criticus van het regime, en leefde in ballingschap.

Bron: Belga