Gwendolyn Rutten pleit voor uitbouw van Europese defensie en veiligheid

Gwendolyn Rutten pleit voor uitbouw van Europese defensie en veiligheid

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van de lokale afdeling in Leuven gepleit voor de verdere uitbouw van de Europese samenwerking op vlak van defensie en veiligheid. Rutten stelde onder meer dat er nood is aan een gezamenlijke bewaking van de Europese buitengrenzen, de totstandkoming van een Europese inlichtingendienst en meer investeringen op vlak van defensie.

Rutten verwees in haar betoog naar de evoluties in het buitenland. "In de VS is een onvoorspelbaar bewind aan de macht gekomen met als motto 'America first', in Rusland rolt Poetin permanent de spierballen en in Europa hebben wij de sleutels tot ons continent aan president Erdogan gegeven. De EU moet daarentegen meer gaan samenwerken. Het zou grondig fout zijn als ons land zich zou terugplooien op zichzelf en zijn grenzen zou sluiten, hetgeen overigens ook zeer nefast zou zijn voor onze economie", klonk het.

Volgens Rutten is er vooreerst nood aan gezamenlijke initiatieven om de buitengrenzen van de EU te bewaken. "Momenteel vragen we aan de Grieken, die hun pensioenen nog nauwelijks kunnen betalen, om ervoor te zorgen dat er via hun land niemand de EU binnenkomt", zei de Open Vld-voorzitster. Verwijzend naar het feit dat "terroristen geen grenzen kennen" is er volgens Rutten ook nood aan een Europese inlichtingendienst. Omdat het "duidelijk" is dat we op vlak van defensie niet meer zullen kunnen afhangen van de VS, moet de EU volgens Rutten ook hierin meer gaan investeren.

Bron: Belga