Greta Thunberg genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Greta Thunberg genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

De zestienjarige klimaatactiviste Greta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2019. Drie wetgevers van de Zweedse Linkse Partij nomineerden haar voor de prijs die op 11 oktober zal worden uitgereikt. Dat maakte een van de voordragers bekend. "We hebben Greta Thunberg genomineerd omdat de klimaatverandering, als deze niet wordt gestopt, de belangrijkste oorzaak kan zijn van toekomstige oorlogen en conflicten ", aldus het Noorse parlementslid Freddy André Øvstegård, een van de voordragers. "De massale beweging die Greta in gang heeft gezet, is een zeer belangrijke bijdrage voor de vrede", verklaarde hij aan de Noorse krant VG.

Greta Thunberg begon in augustus te spijbelen voor het klimaat om ministers en wereldleiders aan te sporen tot actie. Ze heeft sindsdien veel jonge mensen wereldwijd geïnspireerd om hetzelfde te doen.

"Het is natuurlijk een eer en een groot genoegen om genomineerd te zijn voor zo'n grote prijs. Het voelt ongelooflijk en een beetje vreemd aan", reageerde Thunberg aan de Zweedse krant Aftonbladet.

Naast Greta werden nog ongeveer 300 mensen genomineerd voor de prijs. Ook Donald Trump beweert genomineerd te zijn door de Japanse premier Shinzo Abe. Dat zei hij op een persconferentie in februari.

Een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede kan worden ingediend door iedereen die aan de nominatiecriteria voldoet. De lijst met namen van de genomineerden worden echter pas 50 jaar later bekendgemaakt.

Bron: Belga