Geweld Syrië - VS en Rusland overleggen zaterdag over bestand in Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zullen zaterdag overleg plegen over de schendingen van het staakt-het-vuren in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meegedeeld. Het overleg komt er twee dagen voordat in de Zwitserse stad Genève de vredesgesprekken tussen het Syrische regime en de oppositie hervat worden. "Onze waarnemers gaan vandaag, zowel in Genève als in Amman, de Russische waarnemers ontmoeten over de schendingen" van het Syrische staakt-het-vuren, zo verklaarde Kerry vanop een luchtmachtbasis in Saoedi-Arabië.

Kerry stelde dat hij zelf ook met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over de schendingen wil overleggen. Hij beklemtoonde daarbij dat de inbreuken op het staakt-het-vuren geen belemmering vormen voor de herstart van de vredesgesprekken. "Het geweld is met tachtig tot negentig procent afgenomen, wat zeer veelbetekenend is", aldus Kerry.

De VS en Rusland waren in februari tot een akkoord gekomen over een staakt-het-vuren in Syrië, dat van kracht werd op 27 februari. Zowel het regime als de gematigde rebellen gingen akkoord met het voorstel, dat niet van toepassing is op de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat en het aan al-Qaida gelinkte Jabhat al-Nusra.

Vrijdag hadden de VS al laten verstaan dat het staakt-het-vuren in Syrië "grotendeels" stand houdt, ondanks inbreuken door het Syrische leger.

Bron: Belga