Geen unanimiteit over collectieve verkoop van tv-rechten binnen Pro League

Geen unanimiteit over collectieve verkoop van tv-rechten binnen Pro League

De profclubs zitten niet allemaal op dezelfde lijn met betrekking tot de verkoop van de tv-rechten. Om de onderhandelingen over een nieuw tv-contract op te starten, moet er unanimiteit zijn binnen de Pro League. "Op basis van de huidige verdeelsleutel is die er momenteel niet", zei voorzitter Peter Croonen vandaag na de algemene vergadering van de Pro League. Enkele topclubs spelen met het idee om hun rechten zelf te vermarkten, om daar op die manier meer munt uit te slaan. De kleinere clubs willen dat absoluut vermijden. De Pro League wilde vandaag daarom het debat voeren, met het oog op een nieuw tv-contract opgestart wordt. Het huidige, dat jaarlijks zo'n 80 miljoen opbrengt voor de clubs, loopt af op het einde van volgend seizoen.

Maar om de tv-rechten collectief te verkopen, is unanimiteit nodig. "En die is er op basis van de huidige verdeelsleutel niet", stelt Croonen. Lees: de grotere clubs willen hun aandeel zien groeien, maar de kleinere clubs binden niet in. "Het debat is in elk geval gelanceerd. Een collectieve verkoop is wenselijk, maar dat akkoord is er niet. We hebben de argumenten op tafel gegooid, en kennen nu het startpunt van een nieuwe evenwichtsoefening."

Hoewel er geen overeenkomst is, werd het management van de Pro League wel gevraagd om de nieuwe tender alvast voor te bereiden. "We hopen in september te landen en in januari de tender op de markt te lanceren zodat de operatoren nog de tijd hebben om erop te reageren", aldus Croonen.

Bron: Belga