G-Sport wil aantal sporters tegen 2020 minstens verdubbelen

G-Sport wil aantal sporters tegen 2020 minstens verdubbelen

Een nieuwe campagne moet het aantal Belgische G-sporters van 8.000 naar 20.000 brengen tegen volgend jaar. Met de steun van Bekende Vlamingen en sporters willen de initiatiefnemers van G-Sport Vlaanderen vooral kinderen en jongeren met een beperking aan het sporten krijgen. Het initiatief is vandaag voorgesteld in Kortrijk. Met de invoering van "het decreet houdende erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector" wordt de werking van G-sport Vlaanderen voor het eerst structureel verankerd en officieel erkend. "Deze erkenning is een mooi startpunt, maar we hebben nog een weg te gaan", vertelt Dave Vanhoutte, stichter van G-voetbal Marke en bezieler van het initiatief.

Op dit moment is het aantal G-sportclubs nog beperkt in België. In ons land zijn er zo'n 165.000 mensen met een beperking, maar amper 8.000 personen oefenen een sport uit. Er zijn ook maar 800 clubs. Maar er is potentieel, want heel wat kinderen staan op een wachtlijst. Verscheidene BV's zetten hun schouders onder dit project met als doel G-sport toegankelijker maken in Vlaanderen. "Door meer bewustwording te creëren, hopen we niet enkel meer teams te kunnen oprichten, maar ook dat we in de toekomst een nationaal team kunnen hebben", aldus Dave Vanhoutte.

Met peter Jean-Marie Pfaff en meters Gella Vandecaveye en Justine De Jonckheere wordt er nu volop gewerkt aan de verdere groei en bekendheid van G-sport in België. Tegen 2020 wil G-sport 3000 G-voetballers en 20.000 G-sporters de kans kunnen geven om te sporten. "De gevolgen van dergelijke initiatieven voor de kinderen reiken ver: zo leren ze sociale vaardigheden, winnen ze aan zelfvertrouwen en staan ze sterker in hun schoenen", besluiten de initiatiefnemers.

"Het is belangrijk dat elkeen in Vlaanderen, die dat wil, kan sporten. Of het nu een balsport is, turnen, fietsen of zwemmen, iedereen moet haar of zijn favoriete sport kunnen uitoefenen. Dit geldt ook voor mensen met een beperking", aldus minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die zijn steun uitsprak voor het initiatief. "Sport is een uitlaatklep en versterkt het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en zorgt voor inclusiviteit. De Vlaamse regering creëert daarom met het sportbeleid een kader om alle Vlamingen in gezonde en kwaliteitsvolle omstandigheden te laten bewegen en sporten. Hierbij hebben we met G-sport extra aandacht voor mensen met een beperking die extra drempels ervaren."

Bron: Belga