Filipijnse president Duterte dreigt met de krijgswet

Filipijnse president Duterte dreigt met de krijgswet

De omstreden president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, heeft ermee gedreigd om de krijgswet af te kondigen in de strijd regen de drugshandel. Het gaat om een zeer opmerkelijke uitlating, drie decennia na de val van de dictatuur van Ferdinand Marcos. "Indien ik het wens en indien het (drugsprobleem, nvdr.) erger wordt, zal ik de krijgswet afkondigen ... Niemand zal me kunnen stoppen", verklaarde Duterte zaterdag. De 71-jarige voormalig openbaar aanklager zou de noodwet afkondigen om "de Filipijnen en de jeugd van het land te beschermen".

Duterte belandde na de presidentsverkiezingen van mei 2016 op het hoogste schavot van het Filipijnse bestel, met de belofte duizenden criminelen uit de weg te ruimen om de narcohandel uit te roeien. In zes maanden tijd zijn er in de strijd tegen drugs minstens 5.700 mensen gestorven, onder wie duizenden na standrechtelijke executies. Verschillende landen en ngo's hebben inmiddels dat geweld en de schending van de rechtsstaat aangekaart - al trekt hij zich daar weinig van aan.

Eerder hintte de president reeds op de krijgswet, maar tot nu toe deed hij dat nooit zo direct. Indien de noodtoestand van kracht zou gaan, kan de president het leger inschakelen voor de ordehandhavingen en kan hij personen veel langer opsluiten zonder inbeschuldigingstelling.

De krijgswet was van toepassing tijdens een groot deel (14 jaar) van Ferdinand Marcos' heerschappij, die in 1986 ten einde kwam. De nieuwe grondwet die volgde, laat de noodtoestand gedurende zestig dagen toe om een rebellie of invasie te bekampen. Duterte zei zaterdag dat de limiet van zestig dagen niet van tel zal zijn.

Bron: Belga