Félix Tshisekedi is zoon van legendarische Congolese opposant

Félix Tshisekedi is zoon van legendarische Congolese opposant

Félix Tshisekedi is de zoon van de legendarische Congolese opposant Etienne Tshisekedi, die twee jaar geleden overleed in ons land. De 55-jarige Felix kan nu wel de droom van zijn vader waarmaken: president van Congo worden. Etienne Tshisekedi voerde sinds de jaren 1980 strijd tegen de dictatuur van Mobutu. Ook tegen Laurent-Desiré Kabila en Joseph Kabila klaagde hij de fraude en corruptie aan. Maar zonder succes, in februari 2017 overleed Tshisekedi senior in Brussel.

Zijn partij, de machtige "Union pour la democratie en le progres social" (UDPS) droeg dan ook weinig verrassend zoon Félix naar voor als presidentskandidaat. Maar 'Fatshi', zijn bijnaam wegens zijn forse postuur, heeft volgens waarnemers wel een ander karakter dan zijn vader, 'de sfinx van Limete'. "Hij is meer diplomaat, meer verzoenend, hij luistert meer naar anderen. Etienne was koppig en fier", aldus een goed geïnformeerde bron.

Félix-Antoine Tshisekedi werd geboren in juni 1963, als derde van vijf kinderen. Op 22-jarige leeftijd vluchtte hij samen met de rest van zijn familie naar België. Hier kwam hij sporadisch in de belangstelling, bijvoorbeeld toen hij het op de luchthaven van Zaventem aan de stok kreeg met de politie die zijn vader niet liet terugkeren vanuit Kinshasa.

Félix werd in 2011 verkozen voor de UDPS, maar weigerde te zetelen in het Congolese parlement uit respect voor het ordewoord van zijn vader. Het is pas na de dood van zijn vader dat hij meer uit de schaduw trad.

Tshisekedi junior is getrouwd en vader van vijf kinderen. Hij heeft een diploma in marketing en communicatie behaald in ons land, maar de geldigheid van dat diploma werd tijdens de jongste verkiezingen wel in vraag gesteld.

Als president van Congo zal hij zijn vader eindelijk kunnen laten begraven in zijn thuisland. Diens stoffelijk overschot bevindt zich nog altijd in België. "Ik praat er niet graag over, het is een lijdensweg", aldus Félix.

Bron: Belga