"Facebook onderzoekt eigen cryptomunt"

"Facebook onderzoekt eigen cryptomunt"

Facebook werkt in het geheim aan een eigen digitale munt die zowel op het internet als in het echte leven te gebruiken is. Dat schrijft zakenkrant Financial Times op basis van personen die vertrouwd zijn met het project. De Amerikaanse techreus zou er al ruim een jaar aan werken, waarbij het contact legde met verschillende bedrijven die handelen in cryptomunten en met handelsplatformen. Facebook zou de waarde van de munt willen koppelen aan de Amerikaanse dollar. Voormalig hoofd van betaalbedrijf PayPal David Marcus leidt naar verluidt het project. De lancering van de munt, die ook verhandelbaar moet worden met andere valuta, zou binnenkort al kunnen gebeuren.

Analisten zijn alvast enthousiast over het project. Ze wijzen erop dat Facebook, met meer dan 2 miljard actieve gebruikers, het best geplaatst is om een cryptomunt te laten slagen, omdat steeds meer mensen kopen op het internet of elkaar geld sturen. Door naar advertenties op het sociale netwerk te kijken, zouden Facebookgebruikers ook geld kunnen "verdienen", zoals met getrouwheidsprogramma's.

Eén van de bedrijven waar Facebook mee zou samenwerken is Gemini, dat is opgericht door de gebroeders Winkelvoss. De tweeling Cameron en Tyler Winklevoss stonden aan de wieg van de voorloper van Facebook. Zij beschuldigden Facebook-oprichter Mark Zuckerberg er eerder van hun idee van een sociaal netwerk te hebben gestolen. De zaak kwam voor de rechter, maar werd afgesloten met een schikking van 65 miljoen dollar.

Facebook wilde geen commentaar kwijt aan de Financial Times.

Bron: Belga