Explosies New York - FBI voerde in 2014 al onderzoek naar verdachte

Explosies New York - FBI voerde in 2014 al onderzoek naar verdachte

De FBI heeft in 2014 al een onderzoek gevoerd naar Ahmad Kahn Rahami, die ervan verdacht wordt achter de explosies in New York en New Jersey van afgelopen weekend te zitten. De speurders vonden toen geen elementen die deden vermoeden dat de man banden zou hebben met het terrorisme, aldus de FBI. De federale politie heeft destijds "zijn databanken geconsulteerd, administratieve controles uitgevoerd en hem ondervraagd, en heeft geen enkele aanwijzing gevonden dat er banden zouden zijn met het terrorisme", aldus de FBI in een persbericht. De evaluatie werd gelanceerd "op basis van uitspraken van zijn vader na een familieruzie, die later werden overgemaakt aan de autoriteiten".

De vader van Rahami meldde eerder aan de pers dat hij in 2014 de FBI contacteerde om te waarschuwen dat zijn zoon een terrorist was.

De 28-jarige Rahami wordt ervan verdacht een snelkookpan vol explosieven te hebben doen ontploffen in de wijk Chelsea in New York op zaterdagavond. Daarbij raakten 29 mensen gewond. Daarnaast zou hij een artisanale bom hebben geplaatst in het Seaside Park in New Jersey, die geen gewonden heeft gemaakt, en acht andere explosieven te hebben verstopt die niet zijn ontploft. Hij werd maandag opgepakt door de politie na een schietpartij, waarbij naast Rahami twee agenten gewond raakten.

Rahami is geboren in Afghanistan en kwam als kind aan in de Verenigde Staten, waar hij genaturaliseerd werd. Volgens gouverneur van New York Andrew Cuomo is Rahami verschillende keren teruggekeerd naar Afghanistan en verbleef hij bijna een jaar in de Pakistaanse stad Quetta, waar de taliban actief zijn.

Bron: Belga