Erdogan wijst Turkse bedrijven op verantwoordelijkheden tijdens crisis

Erdogan wijst Turkse bedrijven op verantwoordelijkheden tijdens crisis

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aan de Turkse bedrijven gevraagd om zich niet te laten beïnvloeden door de moeilijke economische situatie, nu de lira naar een dieptepunt is gedaald vanwege het diplomatieke conflict met de Verenigde Staten. "Het is niet enkel de plicht van de regering om de natie levend te houden, maar ook die van de industriëlen en de handelaars", zei de president zondagavond. Ook waarschuwde hij de bedrijven om geen faillissement aan te vragen: "als je dat doet, bega je een fout!" Erdogan riep de Turkse industriëlen ook op om geen vreemde valuta aan te kopen, aangezien dat de Turkse banken nog meer onder druk zet.

Eerder riep de president de burgers ook al op om hun dollars en euro's om te wisselen in lira's, maar die oproep lijkt weinig succes te hebben. Volgens persagentschap Bloomberg, dat verschillende handelaars in Instanboel interviewde, zijn er tekenen dat Erdogans geloofwaardigheid en populariteit te lijden hebben door de slechte staat van de Turkse economie. Mensen die in het verleden zijn advies volgden om de economie te redden, verloren daar zelf geld aan, aldus Bloomberg.

Zo begon de president al eind 2016 te burgers op te roepen om buitenlands geld te wisselen, maar liet hij het zelf na om politieke stappen te zetten om de munt te redden. Sindsdien is de lira de zwakste munteenheid ter wereld, en verloor ze al de helft van haar waarde tegenover de euro en de dollar. Vrijdag alleen al daalde de waarde met 14 procent. Nochtans gaat Erdogan er prat op dat hij Turkije in de afgelopen vijftien jaar welvarender heeft gemaakt. Het gebrek aan actie is dan ook een verrassing voor de Turken, die zich verraden voelen.

De huidige crisis is onder meer het gevolg van een conflict tussen de VS en Turkije over dominee Andrew Brunson, die in 2016 werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Naast sancties van beide kanten tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, kondigde president Donald Trump ook aan dat de importheffingen op aluminium en staal verdubbeld zouden worden tot respectievelijk 20 en 50 procent. Erdogan spreekt van een politiek complot tegen zijn land.

Bron: Belga