Duitse sociaaldemocraten halen drie belangrijke ministeries binnen

De centrumlinkse sociaaldemocratische partij (SPD) in Duitsland heeft drie belangrijke ministeries binnengehaald bij de coalitiegesprekken: Buitenlandse Zaken, Financiën en Werk en Sociale Welvaart. Dat heeft het Duitse persagentschap DPA bij de onderhandelaars vernomen. Buitenlandse Zaken en Werk had de partij ook al op zak bij de vorige zogeheten "grote coalitie" (GroKo) met de christendemocraten (CDU) van Bondskanselier Angela Merkel en de zusterpartij CSU. Die coalitie regeerde sinds 2013.

Het ministerie van Financiën is een grote winst voor de SPD, want de partij neemt dat ministerie over van de CDU. De CSU krijgt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat grotere bevoegdheden zal hebben. Partijleider Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden, aldus Handelsblatt en het Duitse weekblad Der Spiegel. Volgens datzelfde weekblad haalt CSU ook de ministeries voor Verkeer en Ontwikkelingssamenwerking binnen.

De conservatieven en centrumlinkse partijen bereikten deze ochtend het akkoord voor de nieuwe Duitse coalitie. De gesprekken waren al tweemaal verlengd, na de deadline van zondag.

De 463.723 leden van de SPD zullen nog hun zegje over de coalitie kunnen doen in een referendum. Het resultaat daarvan wordt het eerste weekend van maart verwacht. Pas dan kan de regering worden gevormd.

Duitsland probeerde sinds de verkiezingen van september een nieuwe regering te vormen.

Bron: Belga