Duitse politie pakte per toeval veronderstelde helper van terroristen op

Duitse politie pakte per toeval veronderstelde helper van terroristen op

De politie van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen heeft volgens een bericht van het Duitse magazine Der Spiegel van vandaag per toeval gescoord in de strijd tegen het terrorisme. Er zou een verband zijn met de aanslagen in Parijs en Brussel. Volgens het blad rekende de politie eind april in Aken de Algerijn Bilal C. in wegens diefstal en inbreuken tegen de verblijfswetgeving op. Bij nader onderzoek bleek dat de politie mogelijk een man van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat IS in haar netten had gevangen.

De twintigjarige zou luidens Der Spiegel met de draaischijven van de aanslagen in Brussel en Parijs in contact hebben gestaan: Salah Abdeslam, die in Frankijk gevangen zit, en Abdelhamid Abaaoud, die in november bij de politierazzia in Saint-Denis (Parijs) om het leven is gekomen.

Met name zou Bilal C. volgens informatie van de Franse geheime dienst voor de daders van de aanslagen in Parijs naar inreismogelijkheden via de vluchtelingenroute hebben gespeurd. Bovendien is er een link naar Ayoub El K., die in augustus in een Thalys-trein op reizigers heeft geschoten.

Het Duitse Bondsparket heeft sindsdien het onderzoek overgenomen en wou desgevraagd door Der Spiegel niets kwijt over de zaak.

Bron: Belga