Dodenbalans: meer dan 1.300 slachtoffers

Dodenbalans: meer dan 1.300 slachtoffers

Het aantal doden na de aardbeving en tsunami in Indonesië is gestegen tot meer dan 1.347. Dat heeft de Rampenbestrijdingsautoriteit vandaag meegedeeld. Zeker 113 mensen worden nog vermist op het eiland Sulawesi, volgens Willem Rampangilei, de directeur van de rampbestrijding. Zo'n 800 mensen met zware verwondingen verblijven nog in ziekenhuizen, en meer dan 61.000 mensen zijn dakloos door de natuurramp van vorige vrijdag. De autoriteiten verwachten dat de balans nog zal oplopen. Veel mensen liggen nog bedolven onder puin en modderstromen.

Er is woede ontstaan bij de overlevenden over het gebrek aan hulpverlening van buitenaf in de eerste dagen na de ramp. Er is gebrek aan voedsel, onderdak en medische assistentie voor gewonden. Er zijn ook berichten over plunderingen in het zwaar getroffen Palu. Al zeker 45 personen zijn opgepakt voor plunderingen en diefstallen.

Intussen hebben al 26 landen noodhulp aangeboden aan Indonesië. De Indonesische president Joko Widodo gaf gisteren toelating om internationale hulp te aanvaarden.

Bron: Belga