Crisis Venezuela - Black-out is gevolg van "elektromagnetische aanval"

De nieuwe stroompanne in Venezuela is het gevolg van een "elektromagnetische aanval". Dat zegt althans de regering van de socialistische president Nicolas Maduro. De autoriteiten beloven tegelijk dat alles zo snel mogelijk weer in orde zal zijn. "De eerste elementen van het onderzoek in de regio Caroni wijzen erop dat het gaat om een elektromagnetische aanval, die erop gericht is om schade toe te brengen aan het hydro-elektrische productiesysteem", zo staat in een communiqué dat door de minister voor Communicatie op de staatstelevisie werd voorgelezen.

Sinds maandagnamiddag plaatselijke tijd kampt Venezuela opnieuw met een enorme stroompanne. Volgens de ngo Netblocks zijn alle staten getroffen. Als gevolg van de black-out is 94 procent van de telecommunicatie-infrastructuur in het land offline.

Een eerste black-out dompelde begin maart nog heel Venezuela in het donker. Een tweede panne, op het einde van diezelfde maand, legde het openbare leven gedurende een week helemaal lam. Ook de watertoevoer werd toen onderbroken. De regering van Nicolas Maduro schreef die pannes toe aan "terreuraanvallen" van de oppositie en de Verenigde Staten. Die zouden doelbewust de hydro-elektrische centrale Guri, goed voor 80 procent van de elektriciteitsvoorziening van het land, hebben geviseerd. De oppositie beweerde dan weer dat de pannes het gevolg zijn van gebrekkige investeringen en corruptie binnen de regering.

Bron: Belga