Crisis Soedan - Miljoenen gevonden in residentie van afgezette president al-Bashir

Crisis Soedan - Miljoenen gevonden in residentie van afgezette president al-Bashir

Speurders hebben in de residentie van de afgezette Soedanese president Omar al-Bashir omgerekend ongeveer 7 miljoen euro in contanten gevonden. Daarop is een gerechtelijke procedure op verdenking van corruptie en het witwassen van geld geopend, zo heeft een hoge medewerker van het parket in Karthoem zondag gezegd. In het huis van de afgezette president werd ongeveer 6,7 miljoen euro, 350.000 dollar en ongeveer 5 miljoen Soedanese pond (90.000 euro) gevonden.

Generaal Abdel Fattah al-Burhane zei zondag voorts dat de Militaire Raad die hij leidt, zich ertoe verbindt de macht aan het volk over te dragen, zoals de duizenden betogers eisen sinds de afzetting van al-Bashir op 11 april onder druk van de straat.

"De Raad verbindt er zich toe de macht aan het volk over te dragen", verzekerde Burhane in zijn eerste televisie-interview sinds zijn aantreden op 12 april na de afzetting van de president. Hij preciseerde dat het leger "binnen de week" zou antwoorden op de eisen van de betogers, die een machtsoverdracht naar een burgerlijke autoriteit vragen.

Een Soedanese delegatie zal naar Washington reizen om te overleggen over een verwijdering van Soedan van de Amerikaanse lijst van "landen die terrorisme steunen", zei de generaal nog in het interview. Het bezoek zal "deze of komende week" plaatsvinden, aldus Burhane.

Bron: Belga