Conservatieve Bukele wordt jongste president ooit van El Salvador

Conservatieve Bukele wordt jongste president ooit van El Salvador

De voormalige burgemeester van San Salvador, Nayib Bukele, heeft gisteren de presidentsverkiezingen in El Salvador gewonnen. Dat meldt de kiescommissie vandaag op Twitter. Hij wordt met zijn 37 lentes de jongste president ooit van het Latijns-Amerikaanse land. Volgens de kiescommissie behaalde Bukele 53 procent van de stemmen, een absolute meerderheid. Dat betekent dat een tweede ronde op 10 maart vermeden wordt. "We kunnen met vol vertrouwen aankondigen dat we het presidentschap hebben gewonnen bij de eerste bevraging", werd Bukele door zijn partij GANA eerder al geciteerd op Twitter.

Bukele zal wel moeten regeren zonder een meerderheid in het parlement. Zijn partij heeft er maar 11 van de 84 zetels. De kersverse president profileerde zich als alternatief voor het huidige, corrupte systeem. De voorbije drie decennia verdeelden de twee traditionele partijen - het conservatieve en nationalistische ARENA en de socialistische voormalige guerrillabeweging FMLN - de macht.

Hij was lid van de FMLN, die met Salvador Sánchez Cerén de laatste president leverde, tot hij er in 2017 werd uitgezet. Hij wilde zijn eigen partij oprichten, maar omdat die niet op tijd erkend kon worden voor de verkiezingen, trad hij aan voor het conservatieve GANA, dat in 2010 afsplinterde van ARENA.

Bron: Belga