Congolese premier biedt ontslag aan en zet deur open voor benoeming opvolger

Congolese premier biedt ontslag aan en zet deur open voor benoeming opvolger

Bruno Tshibala, de premier van de Democratische Republiek Congo, heeft zijn ontslag en dat van zijn regering aangekondigd bij president Félix Tshisekedi. Dat heeft hij zelf aan de pers gemeld. Hij zet zo de deur open voor de aanduiding van zijn opvolger, die een nieuwe regering kan vormen. "De president heeft akte genomen en heeft me belast met de lopende zaken tot het parlement een nieuwe regering kiest", zegt Tshibala. Tshisekedi, die op 24 januari de eed aflegde als president, moet een eerste minister aanduiden die een consensus kan bereiken met voormalig president Joseph Kabila. Zijn politieke familie is erin geslaagd de macht te behouden op alle politieke niveaus, en heeft onder meer een grote meerderheid in het parlement.

Tshibala werd in april 2017 door Kabila benoemd, te midden van de politieke spanningen in het land. Die werden veroorzaakt doordat Kabila aan de macht bleef na zijn tweede ambtstermijn, terwijl dat volgens de grondwet niet toegelaten was. Dat leidde tot massale manifestaties, waartegen de ordediensten in september en december 2016 met geweld optraden. Op oudejaarsavond in 2016 werd een akkoord gesloten door bemiddeling van de kerk, waardoor Kabila aan de macht mocht blijven als er eind 2017 verkiezingen werden georganiseerd. Uiteindelijk vonden die verkiezingen pas op 30 december 2018 plaats, toen oppositiekandidaat Félix Tshisekedi werd verkozen tot nieuwe president.

Vandaag nog heeft Frankrijk een steunprogramma van 300 miljoen euro aangekondigd voor de duur van de ambtstermijn van de nieuwe president, die "initiatieven heeft genomen in het domein van de rechtsstaat". "Het feit dat hij democratische procedures heeft gestart, dat hij persoonlijkheden uit de oppositie heeft ontvangen, dat hij de weg naar Europa heeft teruggevonden, ... dat draagt allemaal bij tot een verandering, die we verwelkomen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian na een ontmoeting met Tshisekedi. Met het geld steunt Frankrijk Congo op verschillende domeinen: ontwikkeling, onderwijs, gezondheid, veiligheid, landbouw en energie.

Bron: Belga