Chili plant op 26 april referendum over nieuwe grondwet

Chili plant op 26 april referendum over nieuwe grondwet

Na maandenlange protesten heeft de Chileense regering een referendum gepland voor een nieuwe grondwet op 26 april 2020. "Eens te meer kunnen burgers met pen en papier beslissen welke weg ons land zal inslaan", zei de fel gecontesteerde president Sebastián Piñera vandaag bij de ondertekening van het decreet. "Het referendum laat de Chilenen toe om hun toekomst te bepalen." Een nieuwe grondwet is een van de belangrijkste eisen van de betogers die sinds oktober de straat optrekken tegen de regering. De huidige grondwet dateert van 1980 en dat is de periode van de dictatuur onder generaal Augusto Pinochet.

De betogers willen ook een betere toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, en uiten hun afkeer van het neoliberale economische systeem. Bij confrontaties met de veiligheidsdiensten en bij plunderingen kwamen al minstens 26 mensen om het leven.

Bij het referendum in april moeten de kiezers beslissen of ze een nieuwe grondwet willen en wie die moet uitwerken. Van zodra er dan een ontwerp op tafel ligt moet daarover opnieuw via een referendum gestemd worden.

Bron: Belga