Casse verliest kamp om het brons in Ekaterinburg

Casse verliest kamp om het brons in Ekaterinburg

Matthias Casse (-81 kg) heeft op de Grand Slam van Ekaterinburg de kamp voor brons tegen de Canadees Etienne Briand op strafpunten verloren. Hij eindigde zo op de vijfde plaats. Op weg naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020 doet hij wel een goede zaak. Zijn rechtstreekse nationale concurrent, Sami Chouchi, raakte immers niet verder dan de achtste finales. Zoals hij vorige maand zelf al aangaf op de Grand Slam van Düsseldorf ontbreekt het Matthias Casse (IJF 10) momenteel nog aan scorend vermogen. Dat had in Ekaterinburg tot gevolg dat al zijn vijf kampen pas beslecht werden in de verlengingen. Pluspunt: Conditioneel had hij daar geen enkel probleem mee. Het ontbreekt hem bij zijn, weliswaar talrijke aanvallen, wel aan een stevige kumi kata, het vasthouden van de tegenstrever. Dat werd hem uiteindelijk noodlottig in zijn kamp voor brons tegen de Canadees Etienne Briand (IJF 20).

Coach Mark Van der Ham had opnieuw een perfect tactisch plan uitgekiend waardoor de Canadees zijn aartsgevaarlijke schouderworpen nauwelijks kon aanwenden. Maar omgekeerd kon Matthias Casse zijn tegenstander ook niet in gevaar brengen. Logischerwijs verzwakte de aanvalskracht bij de Belgische kampioen naarmate de verlengingen vorderden en de scheidsrechter oordeelde dan ook twee keer op rij dat Casse een schijnaanval deed. Dat wordt in het judo gesanctioneerd met een strafpunt. Een eerste keer na vier minuten in de Golden Score waardoor onze landgenoot zijn totaal op twee strafpunten kwam. Een minuut later volgde dan het derde strafpunt en de daaraan verbonden uitsluiting.

Op de olympische ranking richting Tokio 2020 vergroot Matthias Casse met zijn vijfde plaats wel zijn voorsprong op zijn rechtstreekse rivaal Sami Chouchi, die het toernooi moest verlaten na de achtste finales.

Bron: Belga