Breiviks advocaat stelt zich vragen over mentale gezondheid van cliënt

Breiviks advocaat stelt zich vragen over mentale gezondheid van cliënt

De advocaat van Anders Behring Breivik heeft zich op de laatste dag van het proces vragen gesteld over de mentale gezondheid van de massamoordenaar. Het hof behandelt een beroep van de Noorse staat, die in april vorig jaar werd veroordeeld wegens het "schenden van de mensenrechten" van de veroordeelde wat betreft diens detentieomstandigheden. Breiviks isolement in de gevangenis zou zijn mentale gezondheid aantasten, pleitte advocaat Oystein Storrvik. De verdediging van de Noorse autoriteiten schetste het beeld van een gedetineerde in goede fysische en psychologische gezondheid. Zijn advocaat wees dan weer op de ongepaste inhoud van zijn brieven en zijn blijvende ongevoeligheid over zijn daden. "Dit zijn elementen die mij, als advocaat, doen besluiten dat hij geenszins beschouwd kan worden als in goede gezondheid zoals het Europees Hof voor de Mensenrechten dat formuleert", zei Storrvik.

Breiviks advocaat merkte ook op dat de periode van isolement "de zes jaar begint te naderen". "Met elke dag die voorbijgaat groeit het probleem", zei Storrvik.

De Noren betwisten dat Breivik compleet geïsoleerd zit, omdat hij contacten heeft met de bewakers, het verzorgend personeel, zijn advocaten of nu en dan een bezoeker.

Breivik vermoordde in de zomer van 2011 77 mensen in Oslo. Hij werd veroordeeld tot 21 jaar cel.

Bron: Belga