Braziliaanse president dreigt uit Mercosur te stappen als links wint in Argentinië

Braziliaanse president dreigt uit Mercosur te stappen als links wint in Argentinië

Brazilië zal de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur verlaten indien de centrumlinkse oppositie de Argentijnse presidentsverkiezingen in oktober wint en zich verzet tegen het vrijhandelakkoord dat de unie sloot met de Europese Unie. Dat heeft president Jair Bolsonaro vrijdag gezegd. Bolsonaro en de huidige president Mauricio Macri, de conservatieve leiders van de twee grootste economieën in Zuid-Amerika, onderhandelden mee het akkoord tussen de de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) en de EU. Dat akkoord werd in juni gesloten en heeft een impact op 800 miljoen mensen. Beide landen hebben ook interesse getoond om een gelijkaardig akkoord te bereiken met de Verenigde Staten.

De Argentijnse oppositiekandidaat voor de presidentsverkiezingen in oktober, Alberto Fernandez, heeft het akkoord echter in vraag gesteld, aldus Bolsonaro. Volgens de linkse kandidaat is het akkoord in het nadeel van de Argentijnen. En net die Fernandez was de grote winnaar van de voorverkiezingen van vorig weekend, die gezien worden als een generale repetitie voor de presidentsverkiezingen.

Als Fernandez wint in oktober, kan hij het economisch beleid van Macri volledig omgooien. Zijn running mate Cristina Fernandez de Kirchner, die president was van 2007 tot 2015 tot ze afgezet werd vanwege beschuldigingen van fraude, hield er tijdens haar regeerperiode bovendien een protectionistisch beleid op na. De Argentijnse peso en de beurs leden zware verliezen na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten.

"De markten hebben het signaal gegeven dat ze niet nog eens gaan tolereren dat links aan de macht komt", aldus Bolsonaro. "Ondernemers zullen niet meer investeren tot de politieke situatie daar wordt opgelost."

Als er problemen zijn, vertrekt Brazilië uit Mercosur, aldus de Braziliaanse president nog. Hij zegt wel bereid te zijn om met Fernandez rond de tafel te zitten indien Argentinië daarvoor het initiatief neemt.

Eerder verklaarde Bolsonaro ook al dat een overwinning van links in Argentinië zou leiden tot een massale toestroom van Argentijnse immigranten in Brazilië.

Bron: Belga