Bijna 30 doden bij twee aanslagen in Bagdad

Bij twee aanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn dinsdag ongeveer dertig mensen om het leven gekomen. Er is ook sprake van een honderdtal gewonden. Beide aanslagen werden opgeeist door terreurorganisatie Islamitische Staat. IS is momenteel in een hevige strijd verwikkeld met het regeringsleger en internationale partners in het gewezen bolwerk Mosoel, een noordelijke grootstad. Zowat 200.000 burgers zitten er vast nu het regeringsleger langzaam oprukt.

De aanslagen vonden plaats nu de ramadan loopt, een periode waarin vaak aanslagen plaatsvinden in Irak, al even vaak 's avonds wanneer de mensen opnieuw de straat optrekken nadat ze overdag gevast hebben. Hierdoor vallen er meer slachtoffers bij de aanslagen.

De ene vond dinsdag even na middernacht plaats toen een zelfmoordstrijder zich met zijn voertuig opblies aan een ijssalon. Daarbij vielen zestien doden. Enkele uren later blies een anderer kamikaze zich met zijn wagen op in de buurt van een belangrijke brug. Hier is er sprake van 11 doden volgens de overheidsdiensten.

Bron: Belga