Bijna 243.000 Zuid-Soedanezen gevlucht naar Soedan

Bijna 243.000 Zuid-Soedanezen gevlucht naar Soedan

Sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 zijn bijna 243.000 Zuid-Soedanezen naar Soedan gevlucht. De meesten trokken naar Darfoer, zo zeiden de Verenigde Naties donderdag. Zuid-Soedan riep in 2011 de onafhankelijkheid uit maar raakte twee jaar later verwikkeld in een burgeroorlog, die tienduizenden burgers doodde. Sindsdien vluchtten Zuid-Soedanezen die aan de oorlog wilden ontsnappen ook naar buurlanden.

"Het totale aantal Zuid-Soedanese vluchtelingen dat sinds december 2013 in Soedan is aangekomen bedraagt ongeveer 243.000", zegt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) in zijn wekelijkse briefing.

Dit jaar sloegen al bijna 90.000 mensen op de vlucht. Meer dan 50.000 van hen trokken naar de eveneens door oorlog geteisterde regio Darfoer. "De stroom van vluchtelingen in het oosten van Darfoer blijft constant, met elke dag nieuwkomers", aldus het OCHA, dat stelt dat sinds de uitbraak van het geweld in Juba op 8 juli geen piek werd vastgesteld.

Zuid-Soedan gaat opnieuw door een erg woelige periode. Tussen 8 en 11 juli vonden er hevige gewapende gevechten plaats in de hoofdstad Juba tussen de SPLA-troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zweren aan oud-vicepresident Riek Machar. Daarbij kwamen honderden mensen om het leven.

Zuid-Soedan is een van de armste landen ter wereld en de burgeroorlog deed er al twee miljoen mensen op de vlucht slaan.

Bron: Belga