Belgische chef luchtmacht in Israël voor zeventigste verjaardag luchtcomponent

Frederik Vansina, de chef van de Belgische luchtmacht, is in Israël voor de zeventigste verjaardag van de Israëlische luchtcomponent. Dat werd uit eensluidende bronnen vernomen. De relaties tussen Israël en verschillende Europese landen staan op gespannen voet, onder meer als gevolg van de aanpak van de protesten in Gaza. Generaal-majoor Vansina woonde een conferentie bij van zijn Israëlische ambtgenoot, Amikam Norkin. Die kondigde aan dat Israël voor het eerst haar F-35's heeft ingezet in een gevechtsoperatie. Vansina was in het gezelschap van een twintigtal officieren, onder meer uit India, Vietnam en Brazilië.

Volgens de Israëlische luchtmacht staan er ook ontmoetingen tussen de militairen en eerste minister Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin op het programma. De Belgische generaal geeft aan dat de Israëlische luchtmacht op zoek is naar partners, onder meer voor militaire oefeningen.

Vansina heeft voor zijn verplaatsing overlegd met de kabinetten van Buitenlandse Zaken en Defensie. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft ook aan op de hoogte te zijn van het bezoek.

Eerder deze week liet Israël weten de Belgische ambassadeur op het matje te roepen, nadat ons land er in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) voor had gepleit met een internationale onderzoekscommissie de recente incidenten in Gaza te onderzoeken.

Bron: Belga