"België blijft niet gespaard van opmars extremistische populisten"

"België blijft niet gespaard van opmars extremistische populisten"

De opmars van Vlaams Belang in Vlaanderen "toont aan dat België niet gespaard blijft van de groeiende invloed van extremistische populisten, zoals dat ook in andere Europese landen gebeurt". Dat zegt uittredend premier Charles Michel (MR) aan de RTBF. Op de officiële resultaten in Wallonië is het nog even wachten, maar volgens de eerste erg voorlopige resultaten is Ecolo de grote winnaar. Volgens de eerste resultaten in Vlaanderen stevent Vlaams Belang af op een grote verkiezingsoverwinning. Volgens uittredend premier Charles Michel toont die - voorlopige - uitslag aan dat België niet ontsnapt aan de opmars van populisten en extremisten, zoals dat ook in andere Europese landen het geval is geweest. Dat zei hij vanmiddag in een eerste reactie aan de RTBF.

Wat de resultaten in zijn eigen landsdeel betreft wacht Michel naar eigen zeggen "kalm en sereen" af. De MR-voorzitter hoopt vooral dat het land niet onbestuurbaar wordt, herhaalde hij.

In de eerste voorlopige resultaten in Wallonië, met 10 procent van de stemmen geteld, zou Ecolo op federaal vlak de grote winnaar zijn. De PS wordt dan weer afgestraft.

Bron: Belga