Arabische coalitie financiert in Jemen groep op Amerikaanse terreurlijst

De door het westen gesteunde Arabische coalitie financiert in het door een burgeroorlog geteisterde Jemen een groep strijders, die banden hebben met terreurorganisaties. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die de coalitie samen met Saudi-Arabië leiden, betalen de militie van de islamistische krijgsheer Abul Abbas geld en zorgen voor wapens en uitrusting. Abul Abbas bevestigde de steun door de VAE in een interview met het Duitse persbureau dpa, maar ontkent enige banden met terreurnetwerk al-Qaida en de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te hebben. De man van eind de dertig staat echter net wegens die banden op de sanctielijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Ook strijders van de brigade van Abul Abbas worden in verband gebracht met jihadisten. Propagandafilms tonen al-Qaida-strijders bovendien in door Abbas gecontroleerd gebied in Taiz in het zuidwesten van Jemen.

De VS en ook Groot-Brittannië steunen de coalitie in haar strijd tegen de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen. De VS stuurt onder andere wapens aan de coalitie, leveren informatie van de inlichtingendiensten en laten gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken.

Het ministerie van de Verenigde Arabische Emiraten wilde desgevraagd niet reageren op de ondersteuning van Abul Abbas. Ook Washington wil hierover voorlopig geen standpunt innemen.

Bron: Belga