Amerikaanse staten nemen nu ook Facebook in vizier

Amerikaanse staten nemen nu ook Facebook in vizier

Een coalitie van Amerikaanse staten werkt niet alleen aan een kartelonderzoek tegen internetgigant Google, ze hebben ook de socialemediagigant Facebook in het vizier. Zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal en het onderzoek wordt bevestigd door de openbaar aanklager van New York, Letitia James. De zaak tegen Google wordt waarschijnlijk maandag naar buiten gebracht. De ministers van Justitie van ongeveer 36 Amerikaanse staten hebben daarvoor de handen in elkaar geslagen. Het gaat om zowel Republikeinen als Democraten. Het onderzoek wordt geleid door de minister van Justitie van de staat Texas. De staten bekijken welke gevolgen de machtige positie van Google heeft voor de markt van digitale advertenties. Ook kijken ze of het schadelijk is voor consumenten dat één bedrijf zo veel informatie over individuen bezit.

De kartelzaak tegen Facebook wordt geleid door de minister van Justitie van de staat New York. Ook Colorado, Florida, Iowa, Nebraska, North Carolina, Ohio, Tennessee en de hoofdstad Washington sloten er zich bij aan. "Het onderzoek spitst zich toe op de dominantie van Facebook in de sector van sociale netwerken en de mogelijke gevolgen voor het belemmeren van de concurrentie en het in gevaar brengen van de privacy", bevestigt Letitia James.

De krant Washington Post had het onderzoek tegen Google dinsdag naar buiten gebracht. Ook het federale ministerie van Justitie voert een onderzoek naar kartelvorming door Google.

Bron: Belga