Amerikaanse erkenning van Armeense genocide is "zinloze politieke daad", volgens Turkije

Turkije heeft dinsdagavond de erkenning van de Armeense genocide in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een "zinloze politieke daad" genoemd. Ankara waarschuwde dat de erkenning de diplomatieke relaties tussen beide landen verder dreigt te verzuren. "Deze zinloze politieke daad" speelt enkel in de kaart van de Armeense lobby en van anti-Turkse groeperingen, stelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. "Wij geloven dat de Amerikaanse vrienden van Turkije die een voortzetting van het bondgenootschap en van de vriendschappelijke relaties nastreven zich vragen zullen stellen bij deze zware vergissing", klonk het tot slot.

Dinsdag erkende het Huis van Afgevaardigden in een stemming met een verpletterende meerderheid de "Armeense genocide". Het is de eerste keer dat een dergelijke resolutie in plenaire stemming werd gebracht in de Verenigde Staten. De Democraten en Republikeinen getuigden van een zeldzame eensgezindheid en de niet-bindende tekst werd met 405 van de 435 stemmen en slechts 11 tegenstemmen aangenomen.

De Armeense genocide wordt door een dertigtal landen, waaronder ook België, en door heel wat historici erkend. Volgens schattingen kwamen er tijdens de Eerste Wereldoorlog door toedoen van het Ottomaanse rijk, een toenmalige bondgenoot van Duitsland en Oostenrijk-Hongarie, tussen de 1,2 miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.

Turkije betwist dat aantal en wijst de term "genocide" van de hand. De Turken stellen dat er aan beide kanten bloedbaden werden aangericht en dat het aantal doden mede het gevolg was van een burgeroorlog en van hongersnood. Ankara oefent grote druk uit op de internationale gemeenschap om het woord genocide niet in de mond te nemen.

Bron: Belga