Amerikaans schip lost opnieuw waarschuwingsschoten naar Iraans schip

Amerikaans schip lost opnieuw waarschuwingsschoten naar Iraans schip

Een Amerikaans oorlogsschip heeft woensdag opnieuw waarschuwingsschoten gelost naar een Iraans schip dat te dicht naderde, deze keer in de internationale wateren in de Perzische Golf. Dat meldt een Amerikaanse verantwoordelijke donderdag. Dinsdag vond al een gelijkaardige confrontatie plaats, toen vier Iraanse schepen in de Straat van Hormuz tot op 300 meter van een Amerikaanse destroyer voeren met ontblote wapens. Het Amerikaans schip moest woensdag drie waarschuwingsschoten lossen om het Iraanse schip van de revolutionaire garde van koers te doen veranderen, aldus de bron, die toevoegt dat het schip rond de Amerikaanse patrouilleschepen USS Squall en USS Tempest manoeuvreerde. Ondanks verschillende waarschuwingen via de radioverbinding en via de luidsprekers, voer het Iraanse schip in een rechte lijn in de richting van de Amerikaanse schepen, en naderde ze tot op ongeveer 200 meter, aldus woordvoerder van de Amerikaanse marine Bill Urban.

"Deze situatie leidde tot een verhoogd risico op een botsing", aldus Urban. "Uiteindelijk heeft de Squall drie waarschuwingsschoten gelost, waardoor het schip rechtsomkeer maakte."

Eerder op de dag waren er nog twee andere incidenten tussen Amerikaanse en Iraanse schepen. Zo voeren drie schepen tot driemaal toe door het kielzog van de USS Tempest, op ongeveer 600 meter van het schip. Daarnaast voer een van de Iraanse schepen dat bij een van de eerdere incidenten betrokken was door het kielzog van de destroyer USS Stout.

Na het incident van dinsdag sprak de woordvoerder van het United States Central Command in het Midden-Oosten (Centcom) al van een "gevaarlijke en onprofessionele interactie, aangezien de schepen de internationale wetgeving en de erkende internationale maritieme regels niet hebben gerespecteerd". Woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Elizabeth Trudeau verklaarde aan CNN dat dergelijke incidenten "de spanningen onnodig verhogen" en dat de VS niet op de hoogte zijn van de bedoelingen van Iran.

"De Iraanse schepen hadden als opdracht om de veiligheid van het land te verzekeren in de zee en in de Perzische Golf", reageerde de Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan. "Uiteraard controleren de schepen minutieus alle bewegingen van buitenlandse schepen. Als zo'n schip onze wateren binnenkomt, dan sturen wij een waarschuwing, en als het om een daad van agressie gaat, gaan wij de confrontatie aan."

Bron: Belga