Al acht doden bij niet te stoppen bosbranden in Chili

Al acht doden bij niet te stoppen bosbranden in Chili

De omvang van de bosbranden in Chili neemt alsmaar toe. Volgens de nationale rampenbestrijdingsdienst (Onemi) stond donderdag al een oppervlakte van 2.400 vierkante kilometer in brand, een vlakte zo groot als de provincie Limburg. Daags voordien was dat nog 1.900 vierkante kilometer. Van de ruim 90 branden zijn er nog meer dan 60 buiten controle. Twee politieagenten kwamen woensdag om het leven bij de brandbestrijding in Manquehue in de Centraal-Chileense regio Maule, toen brandende bomen op hun voertuig vielen, aldus de zender Bío Bío. Hun lijken konden pas donderdagmorgen geborgen worden. Een derde slachtoffer werd geregistreerd in Santa Olga, 40 kilometer ten westen van Manquehue, meldde Radio Cooperativa onder aanhaling van de brandweer. De hele nederzetting, een dorp van houthakkers met 5.000 inwoners, werd door de vlammen in de as gelegd, verklaarde schepen Carlos Segovia donderdag aan het nieuwsportaal Emol. Minstens acht mensen zijn tot dusver in de branden om het leven gekomen, onder hen vier brandweerlieden.

Ook Hualañé, 70 kilometer ten noordoosten van Santa Olga, wordt door de vlammen bedreigd. De 10.000 inwoners wachten op hun evacuatie, zei burgemeester Claudio Pucher. Enige hoop bracht het werelwijd grootste blusvliegtuig "Supertanker", dat donderdag zijn lading van 72 ton water succesvol dropte in de omgeving van Hualañé. De Boeing 747-400 zou zes dagen ingezet worden. Een Chileense, die in de Verenigde Staten woont en getrouwd is met de kleinzoon van de oprichter van de Amerikaanse warenhuisketen Walmart, had via een stichting het gebruik van het blusvliegtuig mogelijk gemaakt.

De hoge temperaturen bemoeilijken de bluswerken. In Santiago de Chile werd meer dan 37 graden Celsius genoteerd. In Centraal-Chili schommelt de temperatuur al tien dagen rond minstens 33 graden. In verschillende plaatsen veroorzaken de branden storingen in de stroom- en watertoevoer.

Een brandweerwagen werd met een schrootgeweer beschoten, verklaarde de brandweercommandant van Empedrado, in de zwaarst door branden getroffen regio Maule, berichtte de nieuwszender CNN Chile. Er zijn verschillende aanwijzingen dat sommige branden door brandstichters zijn aangestoken, verklaarde het hoofd van de dienst bosbeheer CONAF in de krant La Tercera. Het parket heeft al twee klachten lopen wegens vermoedelijke brandstichting tegen gearresteerde verdachten.

Bron: Belga