Al 99ste executie dit jaar in Saoedi-Arabië

Een ter dood veroordeelde man is in Saoedi-Arabië met een sabel onthoofd. Dat brengt het aantal executies in het land sinds begin 2016 al op 99. Hassan al-Amri, die een andere Saoediër bij een ruzie zou hebben doodgestoken, werd terechtgesteld in al-Konfouda, in de provincie Mekka, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saoed-Arabië. Volgens een telling die werd bijgehouden door het Franse persbureau AFP, hebben daarmee sinds begin dit jaar 99 executies plaatsgevonden.

De bloedigste dag tot nu toe was 2 januari. Toen werden maar liefst 47 personen terechtgesteld nadat ze veroordeeld waren voor betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Een van de terechtgestelden was de vooraanstaande sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr, wiens executie nog zorgde voor een diplomatiek conflict met Iran.

Eerder had ook al de mensenrechtenorganisatie Amnesty International de "spectaculaire stijging" van het aantal executies in het land aangeklaagd. In 2015 werden in Saoedi-Arabië nog 153 mensen terechtgesteld, wat toen al het hoogste aantal in twintig jaar was.

De meest in het oog springende executies worden uitgevoerd op het Deeraplein, in de hoofdstad Riyad. Die plaats heeft daardoor al de bijnaam 'chop chop-plein' gekregen, naar het Engelse woord voor (af)hakken.

Bron: Belga